Steloperation i foten

Med hjälp av en steloperation i foten så kan du slippa alla värk och smärta.


Vem behöver en steloperation i foten?

Steloperation fotenDe vanligaste orsakerna till att man behöver steloperera fotleden är sjukdomarna reumatism och artros.

Symptom på detta är en försämrad rörlighet och smärta vid belastning. Med hjälp av en steloperation kan smärtan då helt avta.

Så går operationen till

Det går att göra en steloperation i foten på flera sätt, bland annat med titthålskirurgi. Vid operationen så är det den led mot underbenet som stelopereras. Detta gör att rörligheten fortfarande finns kvar i de nedre fotlederna.

Under operationen så tas brosket i leden bort. Sedan placeras benbitar där tagna från ett annat ställe på kroppen (oftast från höftbenet). Dessa benbitar bildar sedan ett nytt ben som gör att ledytorna i fotleden växer ihop.

Under läkningen av benet i leden har du skruvar i foten som fixerar leden och gör att det läker i rätt läge.

Efter operationen

Efter en fotledsoperation får du ett gips runt underbenet. Gipset ska sitta i tre månader.

När halva tiden har gått brukar du få en klack på gipset för att kunna börja belasta.

Att läka ben kan dock ta lång tid och det finns ingen garanti för att gipset kan tas bort efter tre månader.

Sjukskrivningen

Efter operationen kommer du att behöva vara sjukskriven. Hur länge du är sjukskriven beror på vilken typ av arbete du har.

Om du har ett stillasittande arbete kan du börja arbeta igen efter åtta veckor. Men om du har ett krävande jobb kan det ta upp mot ett halvår.

Fördelar och nackdelar med steloperationen

Den största fördelen med att steloperera foten, när leden är utsliten, är att du efter operationen slipper värken.

Många undrar hur det går att gå och röra sig efter en steloperation i fotleden, men det brukar inte vara några som helst problem. De flesta kan gå helt normalt.

Det som däremot kan hända är att ena benet blir något kortare än det andra. Detta kan dock rättas till med hjälp av en klackhöjning i ena skon.