Efter en steloperation i ländryggen

En steloperation av ländryggen tar lång tid att läka. Månader av sjukskrivning och smärta upp och ner det första året är vanligt. Men efter en steloperation upplever nästan 70 procent att deras besvär är förbättrade.


Efter att du gjort en steloperation är det viktigt att du får börja med sjukgymnastik. Vid steloperation av ländryggen så kan sjukgymnastisk träning startas efter cirka fyra månader.

Vid en steloperation av ryggen är det viktigt att du kommer igång med regelbundna promenader för att öka blodcirkulationen. Detta påskyndar läkningen och gör att du kan återgå till ditt normala liv snabbare.

Sjukskrivning

steloperation-nere-i-ryggenOm du väljer att göra en steloperation är det bra om du räknar med en viss tids sjukskrivning. Det är ett stort ingrepp och det tar sin tid för skelettet att läka.

Vid steloperation av ländryggen kan du arbeta med kontorsarbete efter cirka två till tre månader, även om det finns stora individuella skillnader.

Smärta efter operationen

Det är vanligt att smärtan går upp och ner, under en väldigt lång period, efter operation. Oftast hela det första året vid steloperation av ländryggen.

Du behöver inte bli rädd för denna smärta utan du kan träna vidare i måttlig takt.

Resultat av steloperation av ländryggen

Enligt en utvärdering i Sverige, via ett riksomfattande register, kan man se att 60-70 procent av stelopererade blir bättre men absolut inte helt bra.

15-20 procent upplever ingen förändring efter operationen och 15-20 procent blir sämre efter ingreppet. Detta oavsett vilken operationsmetod man väljer.