Steloperation i stortån

En vanlig anledning till steloperation i stortån är artros. Då har brosket helt eller delvis försvunnit från stortåleden. En steloperation kan i vissa fall ta bort all smärta.


steloperation i stortånSteloperation på grund av artros i stortåleden

Artros innebär att det brosk som normalt täcker benytorna i leder har skadats och blivit tunnare. Ibland till och med försvunnit helt så att benet ligger bart.

Symptom på artros
  • Atros kommer smygande, om du plötsligt får ont i tån så beror det oftast inte på artros
  • Tån blir stel, svullen och det gör ont när du går

Testa andra behandlingar innan steloperation

Med hjälp av en steloperation kan man ta bort smärtan vid artros men det är alltid bra att testa annan behandling först för att se om det hjälper.

Att ha rätt skor och sulor som är specialgjorda för dina problem kan minska mycket på smärtan. Även kortisonspruta kan hjälpa.

När inget annat hjälper

Om du har mycket ont och ingen annan behandling lindrar smärtan så kan en steloperation av leden vara det bästa alternativet för dig.

Efter steloperaitonen kommer leden att bli orörlig. Men det brukar inte göra så stor skillnad eftersom den oftast redan nu är ganska orörlig. Skillnaden kommer dock vara att det inte gör ont.

Operationen

Vid steloperation av stortåleden så tas broskrester bort och så fästes tån i en bra position med hjälp av några skruvar.

Efter operationen

Du får oftast åka hem samma dag som operationen. De första dygnen efter operationen kan det göra väldigt ont. Men du får smärtlindrande för detta.

Du kommer att få ha en svart behandlingsko, denna kommer du att ha i cirka 6 veckor efter operationen.

Du kan behöva vara sjukskriven. Hur länge beror på vilken typ av arbete du har, men de flesta steloperationer har läkt på 6 veckor.